Centrul Internaţional de Cercetare a Culturii Cucuteni

Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni Piatra Neamt
Centrul Internaţional de Cercetare a Culturii Cucuteni

Centrul Internaţional de Cercetare a Culturii Cucuteni a luat fiinţă ca secţie distinctă a Complexului Muzeal Judeţean Neamţ la data de 15 aprilie 1995, ca urmare a îndemnului venit din partea reputatului specialist dr. Petre I. Roman, cu prilejul organizării la Piatra-Neamţ în anul anterior a Colocviului Internaţional Cucuteni. Un miracol în epoca de piatră. 110 ani de la descoperirea aşezării eponime.

Această veritabilă instituţie de excelenţă, recunoscută ca atare pe plan intern şi internaţional, are ca principal scop cercetarea şi valorificarea expoziţională şi publicistică a patrimoniului de excepţie aparţinând culturii Cucuteni.

În acest sens, activitatea sa este structurată în patru segmente prioritare, respectiv: cercetarea istorico-arheologică, cercetarea arheologică interdisciplinară, activitatea de restaurare-conservare şi valorificarea publicistică şi expoziţională a patrimoniului cucutenian.

De altfel, de la înfiinţarea sa şi până în prezent, toate activităţile cultural-ştiinţifice legate de cultura Cucuteni, s-au desfăşurat sub egida centrului.

Pe lângă angajaţii proprii, Centrul Internaţional de Cercetare a Culturii Cucuteni beneficiază şi de sprijinul colaboratorilor săi externi, reputaţi specialişti din cadrul unor prestigioase instituţii de profil din ţară şi străinătate.

Începând cu anul 2005 această instituţie îşi are sediul în incinta Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni.